اگر امروز به یک پسربچه ده ساله بگویید کامپیوترهای قدیمی به اندازه یک میزکار بودند؛ با حالتی عجیب شما را نگاه میکند و بیشتر تصورش این است که دارید با او شوخی میکنید.
حالا تصور کنید اگر به او بگویید کامپیوترهای قدیمی به اندازه یک اتاق ۲۰ متری بودند؛ چه اتفاقی میافتد.
به همین دلیل است که باید هر چند وقت یک بار، سراغ عکسهایی از کامپیوترهای قدیمی برویم و دوباره همهچیز را یادآوری کنیم که کجا بودیم و اکنون به کجا رسیدیم.
شاید نسل ما با کامپیوترهایی به اندازه اتاق و کامپایلرهایی به اندازه یک میزکار دو نفره هیچ کار نکرده باشند یا اصلا از نزدیک آنها را ندیده باشند ولی حتما دیسکهای ۱.۴۴ مگابایتی، هارددیسکهای ۱ گیگابایتی و رمهای ۱۰۰ مگابایتی را دیدند.
مجموعه عکسهای زیر از کامپیوترهای قدیمی و خاطرهانگیز میتوانند به ما یادآوری کنند این صنعت چه مسیر طولانی و دشواری را طی کرده و چگونه صدها دانشمند در ۵۰ سال اخیر کامپیوترها را توسعه دادند تا به اینجا رسیدیم که یک اسمارتفون برای ما همهکاری انجام میدهد.
از شما دعوت میکنیم چند دقیقهای وقت بگذارید و گالری عکس ما از اولین کامپیوترهای آنالوگ و دیجیتال دنیا را مشاهده کنید:
عکسهایی از اجداد پیسی، لپتاپ و تبلت
ماشین Tide Predicting Machine No. 2 که به نام «Old Brass Brains» نیز معروف بود. یک کامپیوتر آنالوگ عمومی که برای پیشبینی جزر و مد و زمان آن استفاده میشد. دولت ایالات متحده از این ماشین در فاصله سالهای ۱۹۱۰ تا ۱۹۶۵ استفاده کرده است. همانطور که مشاهده میکنید؛ تمام اجزای این ماشین، مکانیکی هستند و دهها چرخدنده زنجیر و پیستون باید با هم کار میکردند تا یک پیشبینی صورت گیرد:
کامپیوتر PERQ: در اوایل دهه ۱۹۸۰ به عنوان یک ایستگاه کاری در دانشگاه کارنگی ملون استفاده میشد. این کامپیوتر را شش کارمند این دانشگاه ساختند:
در این تصویر میتوانید گریس هاپر (Grace Hopper) ریاضیدان و اولین برنامهنویس و دانشمند کامپیوتر زن دنیا را مشاهده کنید که پای یک کامپایلر برنامهنویسی کوبول نشسته است. داستان زندگی او بسیار خواندنی و الهامبخش است. او در نیروی دریایی امریکا کار کرده و جزو طراحان و اختراعکنندههای زبان برنامهنویسی کوبول محسوب میشود:
یک مادربورد پیسی آیبیام در سال ۱۹۸۱ را مشاهده میکنید. البته؛ این تصویر بیشتر مفهومی است و کامپیوترهای واقعی با این وضع بیرون داده نمیشدند:
نمونه مودمهایی از شرکت Sportster با سرعت ۱۴.۴ کیلوبیت بر ثانیه. البته؛ این شرکت بعدا مودمهای پیشرفتهتری هم عرضه کرد که سرعتی ۱۶.۸ کیلوبیت داشتند:
کامپیوتر آنالوگ لهستانی AKAT-1 در دهه ۱۹۶۰: